Jemy w biegu, zajadamy głód słodyczami i gotowymi przekąskami. Dietetyk z Jasła zdradza, jak zmienić złe nawyki żywieniowe.

Rozmowa z Anetą Podolską-Kamińską, dietetykiem klinicznym i trenerem personalnym z Jasła o tym, jak właściwa dieta może poprawić stan naszego zdrowia, a złe odżywianie doprowadzić do poważnych schorzeń.
 

Jak odżywiają się Polacy?
Niestety pomimo mody na bycie fit i eco nasze odżywianie nie wygląda pod kątem dietetycznym najlepiej. Ze względu na brak czasu wybieramy półprodukty lub produkty gotowe, nie zastanawiając się ani nad ich składem, ilością konserwantów i ich wpływem na nasze samopoczucie i zdrowie, ani nad jakością. Jemy nieregularnie, najczęściej nic przez cały dzień lub w biegu, przegryzając jakieś słodkie przekąski, popijając kilkoma kawami dziennie, po to, aby wieczorem zjeść za dwoje obiadokolację, zajadając stres słodyczami lub zapijając alkoholem np. lampką wina lub butelką piwa.

Ale chyba nie można zaprzeczyć, że w ostatnich latach, kiedy coraz więcej osób stawia na aktywność, nie brakuje takich, którzy zwracają uwagę na to, co jedzą.
Moja firma zajmująca się treningami oraz dietetyką na rynku istnieje już 10 lat i mogę śmiało powiedzieć, że od tego czasu obserwuję wzrost świadomości zdrowym odżywianiem oraz aktywnością fizyczną zarówno młodszych jak i starszych, kobiet czy mężczyzn. Pomimo mody na bycie fit i większej społecznej świadomości dotyczącej zdrowego odżywiania, dostępu do dobrej jakości produktów, nadal jemy znikome ilości warzyw do każdego posiłku lub tylko do obiadu, potworne ilości cukru, soli, kawy oraz alkoholu. W naszej diecie dominuje dużo białka a mało witamin i błonnika, tłustą wieprzowinę wprawdzie zastąpiły chude kurczaki, ale niestety karmione zmodyfikowaną genetycznie paszą i dużą ilością antybiotyków. Nadal jemy duże ilości mięsa i jego przetworów, a ciągle za mało ryb i warzyw oraz zdrowych tłuszczów. W kuchni spędzamy coraz mniej czasu, coraz mniej pieczemy, więcej kupujemy, generalnie staramy się jak najmniej czasu poświęcić na przygotowywanie posiłków przedkładając wygodę i czas nad jakość i skład.

Dalszą część artykułu przeczytasz na jaslo.naszemiasto.pl